čtvrtek 2. července 2015

Veronika Landová

Knihovna a archiv mezi kolejemi
LS 14/15

autorský text:
POZEMEK SEVŘENÝ DVĚMA DRÁŽNÍMI TĚLESY.

SVĚT SKRYTÝ PŘED ZRAKY KOLEMJDOUCÍHO.

ZAPOMENUTÝ OSTROV UPROSTŘED MĚSTA.

HLUCHÉ MÍSTO PROTNUTÉ PĚŠÍ STEZKOU.
Denně si houfy lidí zkrátí cestu o stovky metrů průchodem přes pozemek. Cesta se stala tak automatickou,že už ani nevnímají skupinku studentů architektury skákající po střechách stávajícíchgaráží s foťáky v rukou, zuřivě diskutujících o kladech a záporech přidělené parcely. Jedna myší díra, otevřený prostor, druhá myší díra a další podchod, tentokrát pod čtyřproudou silnicí. Na tétozruba 35 metrů dlouhé trase člověka nic nedonutí vytrhnout se z vlatních myšlenek.

Cílem mého návrhu je narušit trasu a překvapit toho, jež místem prošel tisíckrát. Po vstupu napozemek nutím chodce se zamyslet. Tolik známá cesta je narušena schody, mostky a vstupy dobudov. Automatická činnost se mění v zážitek, místo se proměňuje, cesta překvapuje.

Navrhuji městský archiv s knihovnou, oboje instituce s potřebou docházkové vzdálenosti do cetraměsta, oboje instituce potřebné pro město Plzeň, oboje z důvodů nedostatečného prostoru.Hmotou domu přiznávám proporce parcely a uzavírám tak oblouk započatý náspem tratě na Klatovy.
pohled z parku

schwarzplán

situace

půdorys 1.NP

půdorys 2.NP

půdorys 3.NP
půdorys 4.NP

půdorys 1.PP

půdorys 2.PP
 
pohled od kolejiště

pohled od města



Žádné komentáře: