neděle 20. září 2015

Proč Mnichovo Hradiště?

Hledáme ateliérová zadání mimo Prahu. Jde nám o témata, která nejsou v popředí architektonické diskuse, ale přesto nebo právě proto jsou pro nás významná. Volíme ateliérová zadání, jež mají za úkol prověřit možnosti místa, jež hledají pro dané místo náplň a čekají na neotřelá řešení.



Letos jsme se rozhodli pro Mnichovo Hradiště, malé město s bohatou historií ležící na významných dopravních tepnách. Jeho rozvoj je v posledních letech  zajišťován zejména ne zcela ideální zástavbou rodinných domů za hranicemi města. Jinak se ve městě zdánlivě nic zásadního neděje.

Úkol je tedy obtížný a zaslouží si velkou pozornost. Jak má vypadat nová výstavba v osmitisícovém městě? Jak najít náplň, která městu opravdu chybí? Jakou formu zvolit, aby byla dostatečně nadčasová a nezestárla okamžitě po svém vzniku?

Kromě estetických kvalit nás bude zajímat udržitelnost záměru a to zejména ve smyslu vložení trvalé hodnoty, která stávající strukturu (fyzickou i funkční) doplní přirozeným způsobem. Pomocnou rukou nám bude městský architekt Jakub Chuchlík, který nám asistoval již při výběru vhodných témat, a také samotné město Mnichovo Hradiště, kterému by měly studentské projekty pomoci nalézt skrytý potenciál a prověřit stávající záměry.

Zpracovávat lze nejen aktuálně vypsaná zadání, ale po individuální domluvě bude možné zpracovat jakékoliv další téma související s Mnichovým Hradištěm a jeho nejbližším okolím. Téma diplomního semináře je zcela na studentovi (Hradiště není podmínkou).

Žádné komentáře: